Het Forteiland, de parel van IJmuiden

Forteiland IJmuiden is onderdeel van De Stelling van Amsterdam. De stelling is rond 1885 aangelecht om Amsterdam te verdedigen. Het fort op het Forteiland is de grootste van de hele stellling. Reusachtig bijna. Compleet met koepelzaal, muurschilderingen, labyrinth en bunkers, is het een locatie om je ogen bij uit te kijken. Ook om het eiland heen is genoeg te zien. Schepen van over de hele wereld varen af en aan en ook staal gigant Tatasteel is indrukwekkend om te zien.

COVID 19 PROOF

Het nieuwe normaal

De programma's van PBN zijn volledig aangepast aan de "nieuwe werkelijkheid", de 1,5 meter samenleving. Voor uitgebreide informatie over onze maatregelen kijk op: https://www.pbn.nl/events/pbn-corona-proof

Overtocht

Een bezoekje aan Forteiland begint met een korte overtocht met de MS Koningin Emma. Hoe dichter je in de buurt van het eiland komt, des te groter de spanning wordt om de boot te verlaten en het eiland te verkennen.

Historie

Bij het betreden van het eiland staan onze gidsen klaar om je rond te leiden en alles over het eiland te vertellen. Het Forteiland is eind 19e eeuw gebouwd in opdracht van koning Willlem III, als onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Daarnaast is het in de 2e wereldoorlog gebruikt als onderdeel van de Atlantik wall.

Herinneringen aan deze beide periodes zijn nog duidelijk zichtbaar op het eiland. Zo is er een ziekenboeg, zijn er ingerichte bunkers en geven de muurschilderingen een goed beeld van de tijd waarin ze gemaakt zijn.

QR-Codes

Ontdekt u het fort liever zelf, zonder gids, dat kan ook. Overal in en om het fort bevinden zich QR codes. Scan de code en u krijgt op de smartphone of eigen meegebrachte tablet alle informatie over de ruimte waar u zicht bevindt, in zowel beeld als geluid.

EEN DAGJE

Historisch Forteiland

Voor €12,50 is inclusief:

  • De overtocht van en naar het eiland
  • Toegang tot de QR codes
  • Tptie tot rondleiding onder leiding van een gids
  • Koffie en thee

* Kinderen tot 4 jaar zijn gratis welkom

Boek nu online

De vaartijden op zondag zijn: Heenvaart: 10:45 / 12:45 / 15:10 Retourvaart: 13:00 / 15:15 / 17:15

De vaartijden op de woensdag zijn: Heenvaart: 12:45 Retourvaart: 15:15Musea van het Forteiland

FAQ

Is er eten/drinken te koop op het eiland?

Nee, wel kunt u de eigen mee gebrachte etenswaren nuttigen en krijgt u een kopje koffie of thee van het huis.

Kan ik van het eiland af wanneer ik wil?

U kunt op de vaste tijden van de MS Koningin Emma varen.

Heen: 10:45 / 12:45 / 15:10

Terug: 13:00 / 15:15 / 17:15

Is het Forteiland geschikt voor rolstoelers of mensen slecht ter been?

Natuurlijk is er van alles mogelijk, maar om de rondleiding te volgen of het hele fort te zien, moeten er een aantal trappen gelopen worden. Op het Forteiland is geen personenlift aanwezig.

Waar vertrekt de boot?

De rondvaartboot Koningin Emma vertrekt vanaf Sluisplein 80 in IJmuiden. Parkeren kan gratis naast de aanlegsteiger van de boot, die zich bevindt voor restaurant Kop van de Haven.

Meer weten over het Forteiland?

Je kunt ons hier bereiken

bel of mail ons voor meer informatie over het Forteiland, private tours, vergaderfaciliteiten, diners en activiteiten

Mokerstraat 28-30
1021 KC Amsterdam

020 626 36 00

mail@pbn.nl