Ga naar hoofdinhoud

Pasta bolognese

Maaltijd voor 50 personen

Ingrediënten:

  • 5 kg pasta
  • 5 kg rundergehakt
  • pasta kruiden
  • 3/4 zak uien 4 kg
  • 10 paprika’s
  • 5 Courgettes
  • 10 bakjes champignons
  • Paar teentjes knoflook
  • 2 x 3 liter tomatensaus
  • 1 pot oregano

Toetje = yoghurtje

 Algemene tips:

  •  Zorg dat het vlees op tijd ontdooid is.
  •  Werk in een schone keuken.
  •  Zorg dat je weet welke diëten en hoeveel vega’s er zijn.
  •  Laat iedereen vooraf zijn handen wassen.
  •  Begin tijdig met water opzetten.
  •  Laat de keuken schoon achter voor de afwascorvee.

Bereiding:

De pasta:

  1. Zet tijdig een flinke pan heet water op voor de pasta.
  2. Doe een beetje olie bij het water om het plakken van pasta tegen te gaan.
  3. Als het water kookt, de pasta toevoegen en eerst even roeren om aankoeken te voorkomen.
  4. Vlak voordat de pasta gaar is, goed afgieten en eventueel nog afspoelen met koud water (als het erg plakt) eventueel kan er ook nog wat olie over gegoten worden.

De saus:

  • Uien & knoflook pellen en kleinsnijden.
  • Paprika schoonmaken en in blokjes snijden
  • Courgettes en champginons schoonmaken en in blokjes snijden
  • Beetje olie in 2 pannen, goed heet laten worden.
  • Gehakt bakken in een pan en goed rul roeren
  • In de andere pan de groenten begin met de uien en knoflook dan de champignons, paprika, courgettes toevoegen
  • De tomatensaus en kruiden naar smaak toevoegen aan het groetenmengsel
  • Groenten en vlees mengen (denk aan de diëten en vega’s, dus houd voldoende apart)
  • Op smaak maken met zout, peper, oregano etc. Maak het niet te scherp, maar zet extra zout peper ed op tafel neer.
  • Daarna alles in schalen doen. Eerst de helft aan pasta en daarna de saus erdoor mixen.

Toetje: Appel of yoghurtje

Nasi

Maaltijd voor 50 personen

Algemene tips:

  •  Zorg dat het vlees op tijd ontdooid is.
  •  Werk in een schone keuken.
  •  Zorg dat je weet welke diëten en hoeveel vega’s er zijn.
  •  Laat iedereen vooraf zijn handen wassen.
  •  Begin tijdig met water opzetten.
  •  Laat de keuken schoon achter voor de afwascorvee.

Ingrediënten:

  • 5 kilo rijst
  • 5 kilo kip
  • 3 blikken perziken
  • 8 paprika’s
  • 1 Witte kool
  • 1 prei (boite =5 stuks)
  • 2 kilo uien
  • 8 ketjap klein
  • 8 sambal potjes klein
  • 1 kleine saté saus
  • 1 pak nasi kruiden

Bereiding:

De rijst

  1. Zet tijdig een flinke pan heet water op voor de rijst.
  2. Doe een beetje olie bij het water om het plakken van rijst tegen te gaan.
  3. Als het water kookt, de rijst toevoegen en eerst even roeren om aankoeken te voorkomen
  4. Vlak voordat de rijst gaar is, goed afgieten (in vergiet gooien) en laten uitstomen met een schone theedoek erover

De Saus:

  • Uien pellen en kleinsnijden.
  • Paprika schoonmaken en in blokjes snijden
  • Prei in reepjes snijden en schoonmaken in vergiet
  • Witte kool in stukjes snijden en schoonmaken
  • Beetje olie in 2 pannen, goed heet laten worden.
  • Kip bakken in een pan en goed gaar bakken
  • In de andere pan de groenten, begin met de uien. dan de paprika, witte kool en prei en toevoegen
  • De nasimix kun je aanmaken volgens de gebruiksaanwijzing maar je kunt het ook gewoon toevoegen aan het groetenmengsel en aanlengen met water naar behoefte (zodat het nooit te nat kan worden als je er maar niet te veel water per keer bij doet).
  • Het vlees en nasimix mengen (denk aan de diëten en vega’s)
  • Op smaak maken met zout, peper, ketjap etc. Maak het niet te scherp, maar zet extra zout peper, ketjap en sambal ed op tafel neer.
  • Satésaus maken zoals op verpakking staat, goed roeren zodat deze niet aankoekt. Tip is maak het aubain marie warm (dus kleinere pan in grotere pan met water) dan kan hij niet aanbranden.
  • Daarna de rijst en de mix met groenten en vlees in schalen mengen en op tafel zetten.    

Toetje: Perzikken

Pasta pesto met kip

Algemene tips:

  •  Zorg dat het vlees op tijd ontdooid is
  •  Werk in een schone keuken
  •  Zorg dat je weet welke diëten en hoeveel vega’s er zijn
  •  Laat iedereen vooraf zijn handen wassen
  •  Begin tijdig met water opzetten
  •  Laat de keuken schoon achter voor de afwascorvee

Ingrediënten:

  • 5 kilo pasta
  • 5 kilo kipfilet blokjes
  • 1 kilo cherry tomaten
  • 1 pot pesto
  • chreme fraiche
  • 5 courgettes
  • 2 kilo uien
  • 4 paprika’s
  • 1 kist appels of yoghurtjes p.p
  • 5 geraspte kaas ter garnering
  • 4 Teentjes Knoflook

Bereiding:

De pasta:

  1. Zet tijdig een flinke pan heet water op voor de pasta.
  2. Doe een beetje olie bij het water om het plakken van pasta tegen te gaan.
  3. Als het water kookt, de pasta toevoegen en eerst even roeren om aankoeken te voorkomen.
  4. Vlak voordat de pasta gaar is, goed afgieten en eventueel nog afspoelen met koud water (als het erg plakt) eventueel kan er ook nog wat olie over gegoten worden.

De saus:

  • Uien & knoflook pellen en kleinsnijden.
  • Paprika schoonmaken en in blokjes snijden
  • Courgettes schoonmaken en in blokjes snijden
  • Cherry tomaatjes door de helft snijden
  • Beetje olie in 2 pannen, goed heet laten worden.
  • Kipfilet bakken in een pan en goed rul roeren
  • In de andere pan de groenten begin met de uien, dan de paprika, courgettes toevoegen
  • De pesto en creme fraiche naar smaak toevoegen aan het groetenmengsel
  • Groenten en vlees mengen (denk aan de diëten en vega’s, dus houd voldoende apart)
  • Op smaak maken met zout, peper, oregano etc. Maak het niet te scherp, maar zet extra zout peper ed op tafel neer.
  • Daarna alles in schalen doen. Eerst de helft aan pasta en daarna de saus erdoor mixen.

Toetje: Appel of yoghurtje

Andijvie stamppot

Maaltijd voor 50 personen

Ingrediënten:

  • 3 kilo dobbelsteentjes spek
  • 2 x pot aardappelpuree groot
  • 8 kroppen andijvie
  • 1 potje vleesjus
  • 2 grote blikken appelmoes
  • 4 blikken knakworsten ( 2 p.p.)
  • 1 fles maggi

Toetje:yoghurt of vanille/ chocolade toetje

Bereiding:

  1. Alle andijvie snijden en schoonmaken in vergiet.
  2. Kijken hoeveel aardappelpuree je gaat gebruiken en hoeveel water je daarbij moet opzetten
  3. Als het water kookt de aardappelpuree erbij mengen met wat zout erbij.
  4. Met een garde blijven roeren totdat de puree vast wordt en geen klonten meer heeft.
  5. De andijvie met de aardappelpuree mengen.
  6. De spekjes bakken.
  7. De knakworsten opwarmen en deze ook verdelen. (de knakworsten niet doorkoken, dan gaan ze stuk)
  8. De appelmoes in schalen gieten (1 schaal per tafel)
  9. Vleesjus maken en dit in een schaaltje op elke tafel zetten
  10. Als er vegetariërs zijn zoveel als nodig uit de pan halen.
  11. Hierna nog mengen met de spekjes erbij totdat alles goed fijn is en verdeeld is.

Dan serveren in 1 schaal per tafel.

Toetje: yoghurtje

BBQ buffet voor 60 personen

Barbecue 45 minuten van te voren aansteken, rooster schoonmaken en invetten. Barbecue gereedschap klaarleggen, gezellige plek creëren.

Het buffet:   

  • Mandjes met bestek en servetten
  • Borden en schaaltjes
  • Kartonnen borden om het rauwe vlees naar BBQ te brengen
  • Mooi opgemaakte salades:
    • komkommers
    • tomaten
    • paprika
    • olijven
    • sla met komkommer, paprika, tomaat en paprika
    • aardappel salade
    • huzaren salade
    • overige salade (vlees, pasta of komkommer)
  • Sauzen:
    • Cocktail
    • Knoflook
    • Ketchup
    • Mayonaise
    • Satésaus (Au bain marie)
    • Sladressing
  • Stokbrood en kruidenboter
  • Fruitcocktail
  • Het vlees:
    • 1x hamburger p.p.
    • 2x Kalkoen saté
    • 1x kipfilet
    • 1x lamskotelet (niet bij scholen)
    • 1x spare–rib (niet bij scholen)
    • 1x worst (niet bij scholen)
  • Vegetariërs:
    • vegetarische burger
    • courgette, aubergine in plakjes met olijfolie en peper, zout en evt kruiden
    • champignons in alufolie gevuld met kruidenboter
    • maiskolf (voorgekookte is het makkelijkste)

Van alles wat op tafel zetten ( niet teveel tegelijk) en regelmatig controleren en bijvullen.

Voor start van de BBQ geef je een uitleg aan de groep waarin je op een leuke manier uitlegt wat de “spelregels” zijn:

  • Wacht rustig.
  • Schep niet alles in een keer op.
  • Houd rekening met anderen.
  • Rauw vlees niet op stenen bord.
  • Pas op met hamburgers flippen.
  • Eet geen rauw vlees.
  • Zorg dat vlees niet zwart wordt.
  • Ruim spullen na afloop op in grijze bakken.

Tegen het einde van de BBQ lege schalen wegrui­men en (vuilnis)bakken klaarzetten voor borden en bestek. Wat over is opbakken voor eventueel gebruik later op de avond.

Als de mensen uitgegeten zijn koffie en thee klaarzetten.

O-FYRE

Hoe moet ik de Ofyre gebruiken?

  • Maak een vuur in het midden van de ofyre. Dit kan met kolen en brandhout.
  • Als het vuur in de OFYR goed brandt, duurt het nog ongeveer 45-60 minuten voordat de maximale kooktemperatuur van circa 250-300 ̊C wordt bereikt.
  • Als je meer delen van de plaat heet wil hebben, dan kan je het vuur verspreiden onder de plaat.
  • Indien nodig kan er tijdens het gebruik nog hout worden bijgegooid.
  • De plaat wordt in het midden het warmst. Zowel de plaats waar het hout(skool) wordt neergelegd als de wind hebben ook invloed op de plaats waar de plaat het warmst wordt.
  • Bij het opwarmen wordt de plaat enigszins hol richting het midden. Dit heeft geen invloed op het bakproces en als de plaat afgekoeld is trekt deze vanzelf weer recht.
  • Wanneer de plaat warm begint te worden krab je deze eenvoudig schoon met een spatel om mogelijke olie- of vetresten van het vorige gebruik te verwijderen.
  • Vervolgens wrijf je de plaat weer in met olie en doe je wat extra zonnebloemolie op de plaats waar je gaat bakken. Terwijl je bakt kun je naar behoefte verder olie toevoegen.

Wat te doen na gebruik:

  • Het is het gemakkelijkste om het vuur uit zichzelf te laten doven.
  • Wanneer de plaat is afgekoeld tot een lauwwarme temperatuur, krab deze dan nog een keer schoon met de spatel en wrijf hem nog een keer in met zonnebloemolie. De plaat is dan goed beschermd tegen eventueel roesten en klaar voor het volgende gebruik.
  • De as kan simpel met een stoffer en blik uit de kegel verwijderd worden (zonder de plaat te verwijderen). Pas goed op dat de as volledig is afgekoeld wanneer deze wordt weggegooid.
  • Hoe vaker de plaat gebruikt wordt des te beter deze tegen roest is beschermd, omdat regelmatig olie wordt ingebrand. Dus de beste manier om goed voor de OFYR te zorgen is deze veel te gebruiken.
  • Na gebruik en de plaat is afgekoeld kan men de afdekplaat op de Ofyr doen en bedek hem daarna met de beschermhoes.

Belangrijk:

  • Plaat moet vet blijven ook na gebruik.
  • Plaat moet afgekoeld zijn voordat de dekplaat er op kan.

Tiroler gröstl

Voorgerecht: Soep met stokbrood

Maak een buffet met:

  • 2 of 3 soorten soep
  • mand met stokbrood
  • cupjes boter
  • soepkommen, bestek, servetten

Hoofdgerecht: Tiroler Grostl

Ingredienten per 40 pers.:

  • 8 kg aardappelschijfjes (150 a 200 gram per persoon)
  • 3 kg uien
  • 3 kg hamblokjes
  • 1 kg. spekjes
  • beetje prei
  • komijnpoeder
  • knoflookpoeder
  • peterselie / basilicum
  • zout / peper
  • 1 ei per persoon

Terwijl de mensen soep eten, begin je al met het bakken van de Tiroler Grostl: Laat de pan even voorverwarmen. Bak dan aan de ene kant de hamblokjes, spekjes en uien, en de prei. Bak aan de andere kant de aardappelschijfjes met de kruiden.(genoeg olie erbij doen) Het moeten voorgekookte aardappelschijfjes zijn, als ze niet goed voorgekookt zijn, kun je ze zelf even voorkoken, anders worden ze niet gaar. Niet in 1 keer alles erin; dan wordt het niet gaar, het is beter om de helft te bakken, dan heb je genoeg om iedereen een kleine portie te geven, en daarna bak je gewoon nog een tweede keer voor een tweede ronde.

Als alles gaar is, schep je de ham , spekjes en ui bij de aardappelschijfjes en bakt het nog even samen. Aan de andere kant kun je nu de eitjes bakken, nu de pan goed heet is, gaat dit heel snel!!! Je kunt de mensen nu bv. per tafel langs laten komen en je schept ze uit de pan Tiroler Grostl op, met een gebakken ei erbij; dus terwijl de mensen langs komen, de eitjes bakken! Daarna kunnen de mensen nog salade pakken van het salade-buffet.

Salade-buffet:

Maak een buffet met:

  • schalen met gewone sla
  • schalen met komkommerstukjes, tomaten, worteltjes, radijsjes
  • dressing

Toetje: vruchten-yoghurt

Gebruiksaanwijzingen grote pan:

Het aansteken van het gasstel:

Sluit de gasfles aan (tegendraads) en draai hem open (de gasfles moet redelijk vol zijn) Draai de linker knop van het gasstel een kwart slag en druk hem in, hou hem ingedrukt met de rechter smalle knop ontsteek je de waakvlam. Hou de linkerknop ingedrukt totdat de waakvlam blijft branden. Nu kun je deze knop loslaten Door deze zelfde knop helemaal open te draaien (= vergroten gastoevoer) gaan de 4 andere branders vanzelf branden. De middelste knop is voor de zuurstoftoevoer, hier hoef je in principe niets aan te veranderen.

De pan:

Genoeg olie gebruiken en goed voor laten verwarmen. Het eten er pas in doen als de pan goed warm is en goed roeren, anders bakt het aan.

Schoonmaken alleen met water!!!!

Het is een gietijzeren pan, als je zeep gebruikt, trekt dit in de pan en smaakt het eten de volgende keer naar zeep!!!Daarna goed droogmaken en met een tissue met olie even een beetje invetten (binnenkant) om te voorkomen dat hij gaat roesten.

Bivak met bivakpakket

De volgende etenswaren worden door PBN meegenomen naar de bivakplaats

  • Water ( 2 jerrycans)
  • Worstjes
  • Uien

De volgende materialen van de locatie meenemen:

  • 1 grote water pan (loods)
  • 1 kleinere kookpan (loods)
  • Rooster voor boven het vuur (loods)
  • 4x snijplanken
  • 5 messen
  • 2x BBQ tang
  • Borden
  • Bestek
  • Beker
  • Koffie
  • Thee
  • Suiker
  • Melk
  • Roerstaafjes
  • Theezakjes
  • Brood
  • Broodbeleg

Eten en drinken:

De benodigdheden om te snijden en worstjes zullen mee worden genomen door de PBN instructeur. De uitleg van het avondeten wordt ter plekke door de instructeur op de bivakplaats gegeven. De leerlingen kunnen hun blikje drinken bewaren om water in te koken en thee van te maken. Het ontbijt moet ook zelf worden gemaakt, hiervoor is het wel slim om alvast tips te geven

Broodbakken extra info

  • Tip is om de avond voorafgaand de broodmix te maken, het rijzen duurt zeker 30 minuten
  • Benodigdheden: pak broodmix, kopje water, plastic zak, tak van 1.20m en een doorsnede van 4 cm en een kampvuur
  •  Bereiding: graaf een kuil en leg daar de plastic zak in. Kneed het deeg met het water in de plastic zak tot een gladde massa
  • Laat het deeg 15 minuten rijzen bij het vuur;
  • Ontdoe 50 cm van de top van de tak van boomschors;
  • Rol het deeg om het schone deel van de tak en druk het goed aan, bedek ook de punt van de stok; Hou het deeg boven het vuur, als het gaar is valt het vanzelf van de stok;

Lunch

  • In de ochtend rijdt naar 1 instructeur naar de locatie om daar een koelbox op te halen met lunch spullen en koffie + thee spullen. . Daarbij ook alle spullen meenemen die voor de ochtendactiviteit belangrijk zijn. Zorg ervoor dat je de spullen zoveel mogelijk bij elkaar houdt zodat de volgende bivak geen troep krijgt. Bivakspullen kun je onder een zeil wegstoppen, let er wel op dat je geen waardevolle spullen onbewaakt achter laat.
  • Afhankelijk van welke groep en of het brood bakken gelukt is geef je het brood + koffie en thee rond lunch tijd of eerder.

Avond eten

  • Iedereen krijgt 2 aardappels. De aardappel met aluminium folie omwikkeld en in het kampvuur leggen voor gepofte aardappel. Op het rooster boven het kampvuur kunnen de worsten worden opgewarmd.  De groenten kunnen met beetje water in folie ook in het kampvuur. De groente kunnen ook rauw worden opgegeten
  • Een andere mogelijkheid is dat iedereen alles in kleine blokjes snijdt, aardappel, worst, groente naar keuze en dan een laagje water in het aluminium folie gieten en dicht wikkelen en in het vuur plaatsen. Doordat er water in zit zal alles dmv stomen gaan opwarmen.
  • Wat ook goed werkt is de wortsjes plakjes snijden en spiesjes maken.