Inleiding
Geschiedenis
Het drakenbootvaren is omringd door legendes en tradities. Het is een oude Chinese traditie die terug gaat tot meer dan 2000 jaar geleden. In de Zuid-Chinese valleien werden drakenbootraces gehouden als vruchtbaarheidsritueel voor de goden om de gewassen elk jaar weer te laten groeien. De vaarders waren sterk bijgelovig en hielden het ritueel op de 5e dag van de 5e volle maan maand van de Chinese kalender. De races werden gehouden als aanmoediging voor de regen en om de aandacht af te leiden van hun moeilijke levensomstandigheden. Het belangrijkste symbool van Azië is de draak. Van origine is de draak het symbool voor water en werd voor de races gebruikt om de zeeën en rivieren de baas te zijn en de regen en wolken te overheersen.
Inleiding
Een drakenboot is geen kano of roeiboot maar een officieel boottype van 11-14 meter lang, 1,15 meter breed en geschikt voor maximaal 20 peddelaars. Maar PBN vaart met een boot voor minimaal 8 personen en maximaal 10 peddelaars. Een trommelaar geeft het tempo aan en achter op de boot staat ook nog een stuurman. Het lijkt misschien een eenvoudige sport maar om twintig mensen precies dezelfde beweging in hetzelfde ritme te laten uitvoeren, vraagt oefening.
Naast kracht is het gelijktijdig insteken van de peddels, op het ritme van de trommel, bepalend voor de snelheid. Een goede fysieke conditie en discipline zijn factoren die van het drakenboot varen een echte teamsport maken.
Materiaal
- Drakenboot met kop en staart
- Peddel per persoon
- Trommel en stokjes
- Stoeltje voor trommelaar
- Zwemvesten per persoon
- Touw (eventueel voor een touwtrek spel aan het einde)
- Hoosemmertjes
- Vlaggen om activiteit te markeren
- Stuur riem
- Boeien in het water

Organisatie met de groep
- Bouw voordat de groep aanwezig is de dragenboten op
- Plaats aan wal 2 vlaggen (een afstand van 15 meter ertussen) die voor elke boot het begin/eindpunt aangeven. Zo voorkom je dat de boten te dicht op elkaar komen te liggen. Liggen de boten wel te dicht bij elkaar, dan is de kans de ze naar elkaar toe drijven en de staart afbreekt erg groot.
- Plaats boeien in het water
- Geef van te voren duidelijk kledingadvies aan de deelnemers.
- Vraag of de deelnemers kunnen zwemmen
- Bij te veel deelnemers zorg voor een tegen activiteit bijvoorbeeld beachvolleybal
- De deelnemers maken tweetallen en verdelen zich over de boot.
- Er kunnen maximaal 10 mensen roeien
- Één van de deelnemers gaat trommelen (voorin).
- De instructeur is stuurman (achterin).
- Je kunt het beste 2 oefenrondjes maken met 2 boeien. Zorg dat deze van elkaar vandaan liggen, je wilt geen botsingen met de boten
- Spreek af wie degene wordt die op de trom slaat. Zoek iemand uit met een goed ritmegevoel!
Instructie aan de deelnemers
- Benoem de materialen
- Hoe moeten ze zitten in de drakenboot en hoe houden ze de peddel vast.
- Wat te doen bij man overboord? Vertel dat ze altijd hun peddel vast moeten houden en weer zo snel mogelijk naar de drakenboot moeten zwemmen. (Ook al is de kans minimaal dat er iemand overboord valt, vertel dit verhaal er toch voor de zekerheid bij)
- De boot moet een stuk het water in omdat hij anders vast komt te liggen als de deelnemers instappen. Dus de deelnemers moeten schoenen en sokken uitdoen en broek opstropen
- De deelnemers moeten in tweetallen in de boot zitten. Mochten er minder dan 12 roeiers zijn, verdeel deze dan zo goed mogelijk over de boot. Links en rechts moet gelijk zijn.
- Zorg ervoor dat de deelnemers tijdens het varen niet van plek gaan wisselen. De boot blijft dan niet stabiel en de kans dat er dan iemand uit valt wordt zo vergroot.

Houding in de boot en de peddelbeweging
Houding in de boot
- Dit doe je voor op de kant, deelnemers staan om de boot heen en jij zit erin.
- In de drakenboot heeft men een “actieve” zit: rechtop op het bankje van de drakenboot. Het is handig om links en rechts in de drakenboot deelnemers te zetten met ongeveer gelijke krachten. De voeten zijn allebei in de drakenboot.
- De deelnemers moeten in tweetallen in de boot zitten. Mochten er minder dan 12 roeiers zijn, verdeel deze dan zo goed mogelijk over de boot. Links en rechts moet gelijk zijn.
- Zorg ervoor dat de deelnemers tijdens het varen niet van plek gaan wisselen. De boot blijft dan niet stabiel en de kans dat er dan iemand uit valt wordt zo vergroot.
De peddelbeweging
- Aan de rechterkant van de drakenboot houdt men de knop van de peddel vast met de linkerhand en de steel met de rechterhand. Aan de linkerkant is dit precies andersom. De linkerhand zit echt boven op de knop met de vingers er stevig omheen. De rechterhand heeft de steel vast op ongeveer ¾ deel van de gehele lengte van de steel en vanaf de kop gemeten.
- Breng met de rechterarm het peddelblad naar voren. Hierbij komt de linkerarm bijna tegen het lichaam. Steek dan het blad in het water en trek deze door het water naar achter. De rechterarm maakt een trekbeweging en tegelijk duwt de linkerarm naar voren. Hiermee krijgt men een krachtigere peddelslag.
- Om er nog iets meer kracht in te zetten, kan men met het lichaam elke keer bij de inzet een beetje naar voren leunen en bij het doorhalen een beetje mee naar achter gaan.
- Noodstop: Stop de peddel rechtop naast je in het water

Mogelijke extra’s
- Wedstrijdje varen over een afstand van 150 of 200 meter. Oefen hierbij van te voren het sprintritme dat de trommelaar moet aanslaan. Langzaam beginnen en steeds sneller gaan.
- Wedstrijd in eigen boot 4-4. 4 personen met het gezicht naar links en 4 personen met het gezicht naar rechts. Middelste bank doet niet mee. Allemaal zo hard mogelijk peddelen. De boot zal de kant opgaan van het sterkste team.
- Touwtrekken: maak een stuk touw vast aan allebei de boten (aan de achterkant). Het touw kan worden vastgemaakt aan het achterste bankje of aan de beugel van de roeiriem. Bevestig een lintje in het midden van het touw en start met deze plek op een bepaald herkenningspunt. Voordat de wedstrijd begint moet het touw eerst op spanning worden gebracht! Op een startsein moeten allebei de boten zo hard mogelijk roeien. Welke boot is het sterkst en sleept de andere boot mee?
- Wedstrijd op tijd: Start de tijd: vaar vanaf een aangegeven beginpunt, langs de afzetlijn (ballenlijn) om de paal in het midden van het meer en weer terug, stop de tijd. Volgende groep kan gelijk weer instappen en starten.