Avondeten
Voor het koken is het belangrijk dat de groepen zelf verantwoordelijk zijn voor de maaltijd, maar dat jij daar als instructeur wel sturing aan geeft. Dit doe je door ze ter inspiratie verschillende opties te geven voor de ingrediënten die ze hebben. Voor de bivakmaaltijd krijgen ze: aardappelen, groentes en voorgegaarde worsten. Verder neem je vanaf locatie olie en kruiden mee zodat ze dat bij het koken kunnen gebruiken.
De aardappels kan je:
- Koken in een pan met kokend water
- Poffen in aluminiumfolie
- Opbakken in een pan
- Verwerken in een stamppot
De groentes kan je:
- Koken
- Opbakken
- Verwerken in groentepakketten en die in aluminiumfolie met wat kruiden boven het vuur zetten
- Verwerken in een maaltijdsoep in combinatie met de soepzakjes die de deelnemers hebben gekregen
- Verwerken in een stamppot
De worstjes kan je:
- Boven het vuur op het rooster of op de grillplaat leggen en grillen. 1 per persoon.
- In stukjes verwerken in een stamppot of in de groentepakketten
Inhoud pannen kist:
1 kist per groepje van +- 6 personen
- 1 Dutch Oven met deksel
- 1 Koekenpan
- 1 Steelpan
- 1 Grillplaat
- 1 Standaard
- 1 Deksel lifter
- 1 paar Oven handschoenen
Belangrijk voor het onderhoud van de pannen:
Maak de gietijzeren elementen schoon als ze nog warm zijn en laat ze niet weken, anders kan het gietijzer gaan roesten. Reinig het niet in de vaatwasmachine, maar met de hand. Gebruik warm water en verwijder etensresten met een doek. Droog de oppervlakken grondig. U kunt het gietijzer dan behandelen met een beetje plantaardige olie. Bewaar alles op een droge plaats.
Brood maken
Het brood maken voor het ontbijt start al de avond vooraf. Dit kan je het beste doen zodra iedereen uitgegeten is en de tenten al staan. Benodigdheden:
- Broodmix
- Afvalzak
- Water
De broodmix mag in de afvalzak gedaan worden, en daar mag een klein beetje (halve plastic beker) water aan worden toegevoegd. Vervolgens kan je vanaf de buitenkant van de afvalzak (of aan de binnenkant als je vieze handen wilt) het deeg kneden totdat het water volledig opgenomen is door de mix. Wanneer dat is gelukt, voeg je wederom een kleine hoeveelheid water toe. Deze handeling blijf je herhalen totdat het deeg egaal is, en los laat van de afvalzak. Wanneer het deeg egaal is, leg je een knop in de afvalzak en moet je deze gedurende de nacht bewaren op een warme plek, zodat het deeg kan gaan rijzen. De volgende ochtend laat je de groep grote stokken zoeken en slijpen, zodat ze het deeg in kleine hoeveelheden om de stokken heen kunnen wikkelen en deze boven het vuur kunnen houden. Dit in combinatie met het vooraf meegenomen beleg zorgt voor een goed ontbijt!
Optioneel: brandnetelthee maken
- Ga op zoek naar brandnetels en breek deze bij de toppen af (pas op dat je niet de blaadjes aanraakt)
- Was de takken en bladeren goed met water.
- Het leeggedronken blikje wordt gebruikt voor het zetten van de thee. Doe de brandneteltakjes in het blikje en vul deze met water. Zet het blikje vervolgens in de gloeiende kolen en wacht tot het kookt. Laat de brandneteltakken minimaal 10 minuten trekken in het gekookte water, hierdoor verdwijnen de haartjes op de bladeren.
- Schenk de thee zonder takjes en blaadjes in je beker en geniet van je thee.