Ga naar hoofdinhoud

Je herkent het misschien wel van je eigen eerste keer; je gaat voor het eerst stage lopen of werken bij PBN. Je komt aan op locatie en hebt geen idee wat je moet doen en wat er van je verwacht wordt. Dan is het natuurlijk goud als er een iemand op je staat te wachten die enthousiast is over je aanwezigheid, die je op je gemak stelt en je precies vertelt wat je kan verwachten en wat er van jou verwacht wordt. Daarvoor is de stagebegeleider in het leven geroepen! De term stagebegeleider is hiervoor niet toereikend genoeg.

Je kan Buddy zijn van iemand die nieuw is bij PBN of van iemand die al wel bij PBN werkt, maar die bijvoorbeeld het traject tot coördinator gaat volgen. Of je wordt Buddy van iemand die een kantoor- of praktijkstage gaat lopen bij PBN.

Een Stage Begeleiden

Als buddy komt het regelmatig voor dat je iemand begeleidt die een activiteit wil afsluiten voor de PBN instructeursopleiding. De benodigde formulieren kan je in de in Google classroom / PBN stage vinden. Wat de opleiding en bijgevoegde stage inhouden, staat hieronder.

Doelstelling van de opleiding

Met de opleiding wordt beoogd de cursist zodanige kennis, inzicht, vaardigheden en attitude bij te brengen op het gebied van avontuurlijke activiteiten, dat de cursist na het afsluiten van de opleiding in staat is tot professionele uitvoering van taken op het gebied van het begeleiden en voorbereiden van diverse activiteiten.

Doel van de stage

Het doel van de stage is de outdoor instructeur in opleiding voor te bereiden op een van de essenties van het instructeur zijn, namelijk het zelfstandig instructie geven binnen de praktijksituatie van het werkveld.

Kenmerken van de stage

  • De stage moet bij een Vebon-bedrijf plaatsvinden
  • Boventalligheid, dus onder verantwoording van een gekwalificeerde begeleider.
  • Geen arbeidsverhouding.
  • Gericht op vaardigheden die nodig zijn voor het zelfstandig instructeur zijn.
  • Inhoudelijk gebaseerd op de inhoud van de gevolgde opleiding.
  • Rekening houdend met de doelstellingen van de stage verlenende instelling en de doelstelling van het specifieke programma.

Beoordeling van de stage

  • Deze vindt plaats in onderling overleg tussen de stagiair, de PBN-buddy en de coördinator.
  • Deze is aan de hand van de rubriek van de desbetreffende activiteit te vinden in de PBN Stage/ Google classroom.

Taken van de stagebegeleider

  • Bewaken van afspraken.
  • Indrukken opdoen van gedrag, opstelling, taakopvatting en presentatie.
  • Werkgerichte en persoonsgerichte individuele begeleiding en beoordelingsmomenten houden.
  • Hulp bieden, begeleiden bij de activiteiten.
  • Stage documentatie bijhouden in de Google classroom / PBN stage .

Periode van de stage

  • De stage dient plaats te vinden binnen een jaar nadat de opleiding is gevolgd.
  • De stage moet over minimaal 2 verschillende soorten evenementen verdeeld zijn, bv: 1 weekend en 1 eiland dag.
  • De stage is pas afgerond als op elk van de verplichte onderdelen een voldoende is gescoord.

Mogelijke invulling van de stage

De stagiaire bepaalt zelf hoe hij zijn stage wil invullen. Er kan gekozen worden uit:

  • Compleet meelopen, de begeleider begeleidt de activiteit.
  • Een deel van de activiteit geven, dit moet duidelijk vooraf afgesproken worden met de begeleider.
  • De hele activiteit verzorgen, als een soort examenles. Als de stagiaire dit helemaal goed doet, (zie beoordelingsformulier) kan deze activiteit worden afgesloten.

Tijdens het evenement heeft het onze voorkeur dat er geen verschil naar de klant wordt gemaakt tussen een stagiaire en een instructeur. Probeer hier tactisch mee om te gaan, want natuurlijk is er een verschil en zal de klant er iets van merken. Stel bijvoorbeeld voor dat de stagiaire na de uitleg algemeen vraagt of er nog toevoegingen zijn, zodat de begeleider het nodige kan aanvullen. Ga als begeleider zeker niet “hinderlijk” onderbreken of verbeteren. Maak hier van tevoren duidelijke afspraken over! Natuurlijk mag de stagiaire wel aangeven dat hij stage loopt, als dit zijn keus is.

Als alle verplichte activiteiten voldoende zijn afgesloten, wil PBN dit graag weten. Wanneer de online stagemap compleet en voldoende is bevonden, ontvangt de cursist een certificaat en PBN-jas (in geval van de outdoor opleiding).

Buddy van een coördinator in spé

Elk jaar kunnen instructeurs een traject starten tot coördinator. In overleg met PBN wordt er bepaald wie dit zijn. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die al langer bij PBN werkt of iemand die voor zijn MBO- of HBO-studie als praktijkdoel heeft gesteld om coördinator te worden. Als je Buddy bent van iemand die dit jaar begint met dit traject, maak je gebruik van een aantal documenten. Hierin kan je precies bijhouden welke stappen er gedaan moeten worden en wat jouw rol daarin is.

Wat is het doel van een Buddy?

Onboarding is een belangrijk begrip waar ook PBN zich mee bezig houdt. Het doel:

  • Nieuwe PBN’ers zo snel mogelijk (zelfstandig) productief te laten zijn
  • Nieuwe PBN’ers te behouden bij PBN, vooral de talenten 🙂

Als Buddy ben je in dit proces onmisbaar. Jouw taak:

  • Nieuwe PBN’ers op hun gemak stellen en zo snel mogelijk thuis te laten voelen
  • Nieuwe PBN’ers onderdompelen in de PBN cultuur (lees hieronder meer)

Wat wordt er precies van jou verwacht?

Als coördinator van een programma neem je contact op met de stagiair of meeloper. Je stuurt een berichtje waarin je je voorstelt en beknopt aangeeft wat er van de ander wordt verwacht op zijn/haar eerste dag*.

*Ondanks dat P&O haar best doet om dit goed te doen; check altijd voor de zekerheid of de activiteiten waarvan een stagiair de instructie wil geven in je programma zitten. Als dit niet klopt, meldt het z.s.m.

Zodra jij in je informatiemail hebt gelezen dat jij Buddy bent van een collega in spé, wordt er van je verwacht dat je zorg draagt voor je maatje. Dit begint dus al bij de opstap van een programma! Hierbij zijn een aantal dingen belangrijk:

  1. Vraag jouw stagiaire wat hij/zij van jou verwacht en hoe hij/zij gecoacht wilt worden
  2. Neem je stagiaire onder je hoede, maak hem/haar wegwijs, laat hem/haar met je mee lopen, niet alleen bij activiteiten maar ook bij opruimen, corvee en vooral hoe dingen bij ons werken.
  3. Neem genoeg tijd om je stagiaire iets bij te brengen, van opbouwende feedback te voorzien en hem of haar te beoordelen.
  4. Beoordeel oprecht, kijk naar de eisen, verzin deze niet zelf. Als iemand iets niet helemaal goed doet maar zich tijdens de activiteit herstelt of na afloop goed reflecteert over de gemaakte fout, maakt dit dat de stagiaire wel geslaagd kan zijn. Bij DIRECT ONVEILIGE SITUATIES moet er ingegrepen worden en dient iemand de instructie opnieuw te geven.
  5. Vul ALTIJD de stageformulieren in van een stagiaire, voorzien van gerichte feedback waarom iemand wel/niet een activiteit heeft afgesloten.
  6. Verwijs hem voor meer informatie naar deze PBN Team website.
  7. Heeft de stagiaire een onderdeel (of alles) afgesloten, benoem dit tijdens de evaluatie, maak er een speciaal moment van, wat een felicitatie waard is.

Tot slot; probeer in te schatten of iemand wel of niet een geschikte PBN instructeur is. Feedback hierover graag noteren in de evaluatie of doorgeven aan P&O.