Energieke Teams Presteren Beter

Team PBN
Rick Slabbers

Hoe creëer je een winning team:

Don’t settle for less, waarom een goed functionerend team niet goed genoeg is;

Toegegeven: in Nederland presteren bedrijven al aardig. Logisch: de meeste mensen zijn goed opgeleid en er is genoeg vraag en aanbod. We maken zelfs werk van het team: elke week is er bijna wel een borrel of pubquiz. Online of offline. Prima geregeld, toch? Het gevaar dat op de loer ligt, is dat we het al snel best vinden. We voelen ons middelmatig, werken middelmatig én presteren middelmatig.

 Winnen versus de eindstreep halen

Als we de concurrentie voor willen blijven, moeten we onszelf verbeteren. Innoveren, presteren en excelleren. Zo werkt het ook in de sportwereld. Als team wil je niet altijd in de middenmoot blijven. Sporters nemen geen genoegen met enkel een kwalificatie of het bereiken van de finish. Sporters willen winnen. Keer op keer. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Winnen gaat niet vanzelf. Er gaat veel energie in zitten.

 Energy = key

En laat energie precies het sleutelwoord zijn. Positieve energie in een bedrijf transformeert een goed functionerend team naar een winning team. Is het zo simpel? Ja, zo simpel is het. Je hoeft er geen bedrijfsmodellen en teambuildingactiviteiten op los te laten. Energieke teams halen het beste uit zichzelf én elkaar, gaan creatief om met tegenslagen en nemen meer verantwoordelijkheid. Ziekteverzuim neemt vanzelf af. Let wel: met een paar bruisende medewerkers ben je er nog niet. Een energiek team is onlosmakelijk verbonden met een energieke bedrijfscultuur. In mijn volgende artikel deel ik wat energie geeft en kost binnen een bedrijf.

 Wat geeft en vraagt energie binnen een bedrijf?

 Alle bedrijfsmodellen en teamdagen ten spijt: een team dat excelleert is een team vol energie. Niets meer, niets minder Het gaat om energie steken in je bedrijf. En daarmee ook: in je mensen. Positieve energie. Dat betekent niet dat je alleen maar schaterlachend samenwerkt. Er zijn altijd ups & downs. Zolang je weet wat energie kost en geeft, haal je het beste uit jezelf en elkaar.

 Het gaat in golven

Een energielevel beweegt als een sinusoïde. Of beter gezegd: als een golf. Het is onmogelijk om altijd maar te pieken. Er zijn nu eenmaal factoren die energie geven. Tegelijkertijd is er een hele lijst van dingen die energie slurpen. De uitdaging is om zoveel mogelijk positieve energie te creeren. Hoe meer dat de overhand heeft, hoe beter je als team presteert. En dat zie je weer terug in de resultaten.

 Wat bepaalt je energielevel?

De samenstelling van het team, de connectie met elkaar, de mate van betrokkenheid: het bepaalt allemaal hoeveel energie je krijgt. Tegelijkertijd wil je op persoonlijk level beter worden in wat je doet, met regelmaat iets nieuws leren en ook: genoeg plezier uit je werk halen. Dat noemen we dan wel als laatst, maar het is fundamenteel.

 4 energiebronnen

De catch? Energie geven kóst ook energie. De energie die je hebt, moet dus goed ingezet worden. Het doel moet daarom 100% duidelijk zijn. Zonder doel blijft het team dwalen en gaat alle energie verloren. Ook moet het doel matchen met je persoonlijke doelen. Al met al raad ik aan om te werken aan:

-   Verbinding met elkaar, elkaar echt kennen om goed te kunnen samenwerken

-   Fit en vitaal zijn

-   Altijd blijven vernieuwen, Iedere dag 1% beter worden

-   Genoeg werkplezier, successen samen vieren, fun is de brandstof om te kunnen blijven presteren

 Negatieve energie uit de weg gaan

Wat geeft dan negatieve energie, vraag je je af? Als er aan al het voorgaande geen aandacht wordt geschonken. Nu denk je misschien: makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom deel ik in mijn volgende artikel hoe je een energiek bedrijf ontwikkelt. Ik laat zien hoe je het beste uit je team haalt én blijft halen.

 Steek iedere dag positieve energie in je team

Rick Slabbers, TeamChanger van PBN

 


Mailen, bellen?

Je kunt ons hier bereiken


Mokerstraat 28-30
1021 KC Amsterdam

020 626 36 00

mail@pbn.nl

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.