Waarom kiezen topsporters voor een groepslocatie en bedrijven (nog) niet?

Team PBN
Rikkert

In de wereld van topsport is het begrip 'team' van onschatbare waarde. Het is de ruggengraat van succes, de sleutel tot overwinningen en het fundament waarop triomfen worden gebouwd. Het is daarom geen verrassing dat topsporters en hun coaches vaak kiezen voor groepslocaties als trainings- en verblijfsplekken. Maar waarom lijken bedrijven deze aanpak niet te omarmen?

Wanneer bedrijven denken aan het organiseren van een teambuildingsevenement of een bedrijfsuitje, is het eerste wat bij hen opkomt vaak een hotel. Deels begrijpelijk, want hotels bieden comfort, gemak en de nodige faciliteiten. Echter, laten we eens stilstaan bij wat er echt toe doet bij het bouwen van een sterk team: het teamgevoel.

Het teamgevoel wordt niet alleen gevormd door de werkzaamheden die binnen de muren van een kantoor plaatsvinden, maar ook door de interacties en ervaringen daarbuiten. Het is de exclusiviteit van een groepslocatie die dit mogelijk maakt. Hier worden de banden versterkt, de focus op elkaar gericht en ontstaat er een gevoel van samenzijn dat in een hotelomgeving moeilijk te evenaren is.

Stel je eens voor: een afgelegen groepslocatie, omringd door de natuur, waar het team samenkomt rondom een kampvuur. Hier worden ideeën uitgewisseld, verhalen gedeeld en verbindingen gesmeed die verder reiken dan alleen de werkvloer. Het 24/7 samenzijn zorgt ervoor dat mensen elkaar echt leren kennen, niet alleen als collega's, maar als individuen met eigen passies, dromen en perspectieven.

In de topsport is het belang van een groepslocatie al vaker benoemd. Danny Stam, ploegleider van SD-Worx, kiest specifiek voor een huis in plaats van een hotel (zie artikel van Wielerrevue) en ook Aaron McIntosh (tot recent succescoach van watersportverbond met oa Kiran Badloe en Dorian van Rijsselberghe) koos altijd voor een huis aan het water om het teamgevoel een boost te geven tijdens trainingskampen. Ze weten dat succes niet alleen afhangt van individuele prestaties, maar vooral van de kracht van het collectief.

“Rensters blijven vrij lang bij ons, omdat ze het naar hun zin hebben. Als wij op trainingskamp gaan, zitten we in een huis, niet in een hotel. Daar heb je saamhorigheid, je wast met elkaar af, ’s avonds doe je een spelletje. Dat bindt”

(Danny Stam, ploegleider van succesploeg SD-Worx)

Als het in de topsport vaak zo’n duidelijke meerwaarde heeft, waarom kiezen bedrijven dan toch in eerste instantie voor een hotel? En wijken daarmee af van de focus op het team en de groepsdynamiek. Is het de onwennigheid en de uitdaging van een groepslocatie? Is het eigenbelang van de organisatie of denken we dat de collega’s het misschien niet meer gewend zijn?

Het is tijd voor een verschuiving in denken. Een hecht team draait niet om het aanbieden van luxueuze voorzieningen, maar om het faciliteren van echte connecties. Het is tijd om te investeren in groepslocaties waar exclusiviteit, focus op elkaar, samen zijn, kampvuurgesprekken en 24/7 betrokkenheid de norm zijn.

We dagen je uit om te denken als een succescoach van jouw winnende team en daarmee te kiezen voor een groepslocatie als de plek waar teams gedijen, overwinnen en samen groeien. Want uiteindelijk is het niet alleen de winst op de korte termijn die telt, maar de duurzame verbindingen die worden gesmeed en de successen die samen worden behaald.


Wil je zelf ook eens kiezen als een topsporter? Neem dan contact op met ons team voor een ervaring op topsportniveau. 


Mailen, bellen?

Je kunt ons hier bereiken


Mokerstraat 28-30
1021 KC Amsterdam

020 626 36 00

mail@pbn.nl

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.